Rondje Derry; dag 16

Door: Miranda en Manon

Blijf op de hoogte en volg

08 September 2006 | Verenigd Koninkrijk, Derry

Zoals gezegd gingen we vandaag Derry verkennen. Of moeten we zeggen Londonderry? In 546 werd hier al een monikkenklooster midden in een eikenbos gesticht. Zo kwam de stad aan haar Gaelische naam Doire, eikenbos. Vanaf dat jaar is er een lange periode van oorlog, belegering en steeds weer nieuwe heersers. Toen de stad in 1608 economisch volledig aan de grond zat, ging zij een verbintenis aan met de Engelsen. Als gevolg werd de stad omringd met een stadsmuur met financiele hulp uit Londen, vandaar dus de naam Londonderry. De katholieke Ieren geven de voorkeur aan de naam Derry. In de stad merken we dat alles aagegeven staat als Derry/Londonderry. Dus blijkbaar mogen we kiezen en we houden het maar op het kortste woord.
De stadsmuur (1,6 km lang en 5,5 m dik) is nog steeds helemaal intact. We besluiten onze ochtendwandeling op de muur te beginnen. Binnen de muur ligt het stadshart van Derry en deze is door 7 toegangspoorten bereikbaar. Tijdens de wandeling zien we ook weer diverse muurschilderingen. Net als Belfast is deze stad verdeeld: de binnenstand en de oost-oever zijn voornamelijk katholiek, terwijl de wijken aan de west-oever vooral protestants zijn. Dit komt ten uiting in de diverse murals.
We hebben vanaf de stadsmuur ook uitzicht over de wijk Bogside. Hier vond op 30 januari 1972 een Britse militaire operatie plaats waarbij uiteindelijk 14 mensen overleden en 14 gewonden vielen. Deze dag staat bekend als Bloody Sunday (die van U2). In Bogside staat een monument ter nagedachtenis van deze dag.
Na ons rondje over de muur besluiten we een rustig middagje te pakken en gaan 's middags naar de film, The Sentinel. Het is niet erg druk op zondagmiddag in de bioscoop van Derry. We zien deze film met nog 8 anderen.
Morgen gaan we weer terug naar Dublin, op naar de Penney's!

Verslag uit: Verenigd Koninkrijk, Derry

20 Augustus 2006

Eerste indrukken; dag 1

06 Augustus 2006

Waar gaan we naar toe

Het ene moment vormen zich vage vakantieplannen in je hoofd en het volgende moment is het puzzelen om alle bagage in die ene backpack te krijgen - rollen of vouwen? Nog geen twee weken en we zitten in een ander waterrijk land, Erin, oftewel Ierland. In het spoor van de Kelten die eeuwen geleden naar het eiland trokken, gaan wij het nu ontdekken; de schoonheid van het land, de Ierse cultuur, de Ierse vriendelijkheid en natuurlijk de Ierse pints... Een bezoekje aan de Atlantische oceaan, de Giant Causeway, Aran Islands, the Ring of Kerry en nog veel meer. We nemen een duik in de mythen en legenden, waar we Cú Chulain, de held van Uster; Finn McCool, die wijs werd door te proeven van de zalm der kennis en later reuzen overwon; Cernunnos, de gehoornde, de heer van de dieren; Lugh, de stralende; en De Daghda, de Almachtige van Grote Kennis en Heer van de Andere wereld, tegenkomen. Net als wellicht wat feeën, leprechauns en banshees...(of liever niet natuurlijk). Onze treinreis begint in het door de vikingen gestichte Dyflinn - juist, dat is later Dublin geworden -, waarna we naar Galway zullen reizen. Hier willen we onder andere de Aran Islands bezoeken. Na Galway brengt de trein ons naar Killarney, alwaar de Ring of Kerry en de meren van Killarney op ons wachten. Vervolgens is het nog maar een klein eindje naar Cork, waar we de continentale sfeer van dit stadje gaan proeven. Daarna kunnen jullie ons vinden in het zuidoosten van Ierland, in Kilkenny. Hier staat Kilkenny Castle, maar in de buurt liggen ook de prachtige tuinen van Powerscourt. Na de pracht en praal van Ierland, verlaten we het land en gaan naar Noord-Ierland, naar Belfast en Derry. De Giant Causeway is hier wellicht wel hetgeen waar we het meest naar uitkijken. Onwerkelijk dat de natuur zoiets daar heeft neergelegd. Na Derry zit de reis er alweer bijna op, terug naar Dublin, waar het vliegtuig ons terug naar huis zal brengen. Al met al zullen het 18 drukke leuke en indrukwekkende dagen worden. We hebben er zin in! Miranda en Manon

Actief sinds 02 Juli 2006